Продавець Сад Полтави розвиває свій бізнес на Prom.ua 10 років.
Знак PRO означає, що продавець користується одним з платних пакетів послуг Prom.ua з розширеними функціональними можливостями.
Порівняти можливості діючих пакетів
Bigl.ua — приведет к покупке
Кошик
482 відгуків
Ми працюємо, відправки замовлень 2 рази на тиждень!Замовити
+380 (98) 676-95-51
+380 (50) 088-26-40
+380 (96) 500-44-41
Полтавський р-н с.Терентіївка / замовлення самовивозом відпускаються за попереднім погодженням у телефонному режимі!, Полтава, Україна
Сад Полтави в гармоії з природою
Кошик

Що потрібно знати про ожину!

Що потрібно знати про ожину!

ВИМОГИ ДО ГРУНТОВО-КЛІМАТИЧНИХ УМОВ

• грунт
Ожина воліє родючий грунт із слабокислим (ок. 6,0) pH. Грунт не повинна бути дуже щільною, непроникною, тому що ожина не терпить заплавних території (навіть при короткочасному затопленні) і близького залягання ґрунтових вод.

• світ
Ожина краще розвивається на тихих сонячних ділянках і в півтіні.

• температура
Сорти культивованих ожини характеризуються значним розкидом сприйнятливості до промерзання. Тому слід вибирати сорт, придатний для кліматичних умов конкретного регіону. Для ожини низькі температури небезпечні восени, коли рослини ще не перейшли у фазу спокою. Але найбільш небезпечні для неї коливання температури на початку весни, особливо тоді, коли періоди потепління чергуються з поверненням заморозків.

• вода
Ожина витримує тимчасовий недолік вологи, тому що її коріння сягають глибше, ніж у малини. Тим не менш, цей період не повинен бути занадто довгим, так як це негативно позначиться на рості рослин і врожай. Для забезпечення оптимальних умов росту рослини рекомендується використовувати систему поливу плантації, особливо на проникною і легкої грунті.


ДОГЛЯД

• підготовка грунту
Підготовка грунту для ожини схожа на підготовчі процедури вирощування малини (див.: Вирощування малини). Коротше – підготовка зводиться до підтримання оптимального рН грунту, поповнення поживних речовин у відповідності з результатами раніше проведеного аналізу грунту і знищення бур'янів на ділянці, призначеній для вирощування.

• посадка
Кращий строк закладання плантації ожини - рання весна. Ожину можна садити восени, але в цьому випадку слід захищати рослини від заморозків. Саджанці, вирощені в контейнерах, висаджувати протягом усього вегетаційного сезону, захищаючи їх від нестачі вологи, особливо при високих температурах. Саджанці ожини висаджують трохи глибше, ніж вони росли в розпліднику (ок. 3-4 см). Землю навколо знову посаджених рослин сильно ущільнюють. Відстань між рослинами, плодоносними на дворічних пагонах, залежить від способу ведення кущів і сили зростання даного сорту, і може коливатися в межах від 1,0 м і навіть до 3,0 м. Сланкі сорти вимагають більшої відстані між рослинами (вони повинні розташовуватися на опорах), ніж сорти з прямостоячими пагонами. Мінімальна відстань між рослинами сортів, плодоносних на однорічних пагонах - до 0,5 м, відстань для рослин, вирощуваних в горщику, може бути трохи менше.
Відстань між грядок залежить від наявної техніки. Мінімальна відстань між грядок -1,8 м. По мірі збільшення відстані між рядами знижується врожайність, але догляд та прибирання стають легше. Оптимальна відстань становить 2,5-3,0 м.

• підживлення
Основою для внесення добрив, не тільки при вирощуванні ожини, є аналіз грунту і поповнення її відсутніми компонентами у відповідності з рекомендаціями, що додаються до аналізу. Загальні правила внесення добрив схожі на правила, застосовувані для малини (див.: Вирощування малини).

• прополка
Прополка є основним підготовчим етапом обробки ділянки при вирощуванні ожини. Ретельне знищення бур'янів до закладання плантації буде сприяти її подальшого ведення. На товарних плантаціях в міжряддях найчастіше застосовують скашиваемую багаторічну траву, а на грядках - гербіцидний пар.

• обрізка
Обрізка і формування кущів ожини залежить від сорту і способу плодоношення. У разі ожини, плодоносної на дворічних пагонах, у перший рік вирощування залишають кілька основних пагонів, які, як правило, розташовують на опорах. На другий рік вирощування ранньої весни, основний втеча вкорочують на висоті близько 1,70 м, а бічні пагони обрізають до довжини 30-40 см. З бруньок, розташованих на пагонах, виростають плодоносні пагони, які будуть цвісти і дадуть плоди. Після збирання врожаю ці пагони зрізують низько над землею і одночасно проріджують однорічні пагони, залишаючи приблизно 5-7 штук на наступний сезон.
Сорти ожини, плодоносні на однорічних пагонах, зазвичай вирощують як окрема рослина, і обрізка обмежується до скорочення кількості пагонів.
Після збирання врожаю всі пагони зрізують низько над землею, а навесні наступного року виростуть нові, які дадуть плоди.

• прибирання врожаю
Ожину зазвичай збирають вручну. Плоди повинні бути зібрані у відповідний час – не треба керуватися виключно забарвленням ягід. Зібрані занадто рано, хоча і набули належну забарвлення, будуть мати терпкий терпкий присмак. Ожина вважається зрілою, коли легко відокремлюється від плодоніжки. На жаль, плоди, зібрані занадто пізно, в свою чергу дуже швидко псуються і легко пошкоджується при транспортуванні. Після збирання плоди як можна швидше охолоджують до температури +2°С; +5°С


ХВОРОБИ І ШКІДНИКИ

Захист від шкідників може бути необхідною у разі сильного зараження плантації кліщем (з них найбільш проблемним є кліщ ожиновий —Acalitus essigi), галлицами, кліщами з класу павукоподібних або жуками-цветоедами. Особливо небезпечними для ожини є грибкові захворювання, які викликають гниль плодів.
Одним з факторів, що визначають успіх промислової плантації ожини, є здоровий ріст рослин. Про здоров'я плантації слід піклується з самого початку, купуючи здоровий посадковий матеріал з розсадників. У боротьбі з з'являються під час вирощування патогенами слід застосовувати доступні засоби, рекомендовані програмою по захисту рослин.


ЗАСТОСУВАННЯ

Плоди ожини, без сумнівів, можна їсти сирими (особливо десертні сорти), але їх також можна додавати в різні десерти (наприклад, фруктові салати, тістечка, морозиво або желе). Прекрасно підходять для переробки (наприклад, на джеми, соки, а також вина і лікери) і заморожування. Завдяки інтенсивному кольору плодів, соком ожини забарвлюють також страви і продукти переробки інших фруктів.
У традиційній народній медицині сік ожини використовували при застуді, інфекціях і для зміцнення організму .
Відвар з листя вживали при лікуванні простудних захворювань та грипі, як жарознижуючий засіб.
Настій з листя вживали при сильному розладі шлунка.
Ожина очищає організм від токсинів. Позитивно впливає на травну і серцево-судинну системи.
Використовують її в профілактиці очних і онкологічних захворювань, а вітамін К позитивно впливає на збільшення щільності кісткової тканини. Крім того, володіє заспокійливими властивостями і рекомендується жінкам для профілактики нервових розладів під час менопаузи. Сік з стиглої ожини рекомендується застосовувати у вигляді примочок для лікування екземи та лишаю.
Інші статті

Наскільки вам зручно на сайті?

Розповісти Feedback form banner